Kuchnia indyjska – 7 najlepszych indyjskich potraw, które trzeba spróbować

Atakująca wszystkie zmysły – tak chyba najprościej określić kuchnię indyjską. Pachnące przyprawy, niesamowite kolory, nietypowa konsystencja potraw, a do tego – a może przede wszystkim, smak, którego nie da się równać z żadnym innym. 

Kuchnia indyjska – aromat i smak, którego nie da się pomylić 

Każdy region Indii szczyci się unikalnymi smakami, od tropikalnego wybrzeża Goa, po majestatyczne Himalaje. Ta feeria smaków, ale też różnorodność sprawiają, że potrawy kojarzone z tym regionem można zjeść nie tylko w Indiach! I choć często potrawy, których próbujemy poza danym krajem, różnią się od tego, co znamy lokalnie – doskonałą kuchnię indyjską można znaleźć też w innych regionach świata. 

Na smaczną kuchnię indyjską trafimy nie tylko w samych Indiach, ale też w miejscach, gdzie jest wielu migrantów. Dlatego smaki Indii znajdziemy m.in. na Mauritiusie, Zanzibarze, w Omanie, a nawet… na Fidżi. Jednak nie ma co ukrywać, najbardziej autentyczne smaki i aromaty poczujemy oczywiście w Indiach. 

7 potraw kuchni indyjskiej, które trzeba poznać i posmakować choć raz w życiu

Dla wielu osób zetknięcie z autentyczną kuchnią indyjską to prawdziwe odkrycie. Dania indyjskie łączą w sobie niezwykłe dodatki, jak ostre przyprawy, curry, słodkie mango czy ser paneer, którego nie znajdziemy nigdzie poza tą kuchnią. 

My zapraszamy Was w tę aromatyczną podróż do Indii, prezentując 7 wybitnych przepisów kuchni indyjskiej, które są absolutnym must-try dla każdego smakosza. Przygotujcie się na eksplozję doznań!

Butter Chicken – kurczak w kremowym, maślano-orzechowym sosie 

Bez wątpienia to prawdziwa ikona kuchni indyjskiej – danie, które można posmakować już w wielu regionach świata. Butter Chicken (nazywane czasem Murgh Makhani), bo o nim mowa, kradnie serca i podniebienie miłośników subtelnie pomidorowego smaku, który łączy się z kremowo-maślanym sznytem. Danie wywodzi się z Delhi, a według indyjskich opowieści, początkowo było robione z resztek pieczonego kurczaka tandoori. Dziś uchodzi za jedną z najlepszych potraw indyjskich. 

Co tutaj znajdziemy? Na talerzu miesza się łagodny kurczak, marynowany w jogurcie i przyprawach tandoori. Lokalnie w Indiach mięso przygotowywane jest w tradycyjnym piecu, a następnie mieszane z sosem. Dzięki temu pozostaje soczyste i pyszne. Połączenie pomidorów i masła jest przełamywane mielonymi orzechami nerkowca, które podbijają smak. Całość okraszona jest przyprawami, jak imbir, czosnek, gałka muszkatołowa i garam masala, które nadają ostrości i charakteru. 

butter chicken - danie indyjskie

Biryani – ryżowe danie indyjskie, który różni się od regionu

Jednym z dań, na które najczęściej można natknąć się w Indiach jest biryani. To nie jest po prostu ryż z przyprawami, tylko wariacja smaków, która pachnie z daleka kardamonem, cynamonem, goździkami i szafranem. I to co najmniej tylko tym! Bo biryani nigdy nie smakuje tak samo, nawet jeśli pójdzie się zjeść dwa razy do tej samej restauracji. 

biryani

Ryż podaje się najczęściej z mięsem (głównie kurczakiem lub jagnięciną) bądź rybą, ale stanowią one tylko dodatek. To właśnie długoziarnisty basmati jest tutaj królem. Dobrze podane biryani jest zamknięte w specjalnym dum pukht, czyli szczelnym naczyniu, który zatrzymuje wilgoć ryżu i sprawia, że aromat zostaje “w środku”. 

Dal Makhani – czarna soczewica, która kradnie serca nie tylko wegetarian

Konsystencją może nieco przypominać zupę z soczewicy, ale na pewno tym nie jest! Dal Makhani to potrawa, która wywodzi się z regionu Pendżabu. To jedno z dań wegetariańskich, które bez wątpienia warto spróbować. Połączenie maślanego sosu curry z… czarną soczewicą, bo tym właśnie jest dal, daje zupełnie niespodziewany efekt. Choć wyglądem może nie rzucać na kolana, będzie idealna dla miłośników nasion roślin strączkowych.

Dal Makhani

Co wyczujemy w sosie tego bardzo prostego przepisu? Najczęściej typowo orientalne smaki: kurkuma, chili, garam masala, kumin i kolendra. Często sos okrasza się śmietaną lub dodaje mleczko z kokosów, by złagodzić nieco smak. Doskonale pasuje z ryżem basmati (i tak jest najczęściej podawana) lub chlebkami – naan, roti lub paratha. 

Tandoori Chicken – obłędne danie kuchni indyjskiej

Kultowa potrawa wśród indyjskich dań – i nie ma, co tego ukrywać! Najczęściej kurczak tandoori jest podstawą potraw z curry i innych przepisów kuchni indyjskiej. Mięso z kurczaka (i to z wielu jego fragmentów) marynuje się w jogurcie z mieszanką przypraw tandoori masala. Ma ona charakterystyczny, żywo czerwony kolor, który od razu na myśl przywodzi ziemię z niektórych części Indii. Do tego dodawany jest imbir i czosnek, by podbić ostrość oraz sok z cytryny.

Tandoori Chicken

Całość, po odpowiednim odczekaniu, umieszcza się w piecu tandoori. Tam mięso nabiera aromatu, a marynata sprawia, że zyskuje niepowtarzalny kolor. Kurczak tandoori jest pieczony w naprawdę wysokiej temperaturze, co zamyka w nim wodę i sprawia, że jest obłędnie soczysty. Nic dziwnego, że podaje się go zarówno na południu kraju, jak i w jego północnej części. 

Chicken Madras – uczta w ostrym wydaniu 

Choć wyglądem przypomina tradycyjne curry, zdecydowanie mu do niego daleko! To naprawdę pikantne kari rodem z południowej części kraju. Jak pikantny jest madras? Cóż, powiedzieć, że bardzo, to jak nic nie powiedzieć! 

Drób zawdzięcza tutaj smak mieszance korzennych i aromatycznych przypraw, które indusi kochają. Chili (w ilości kolosalnej), gorczyca, kmin rzymski, kozieradka oraz jak zawsze czosnek i imbir – to podstawy, które budują pikantność dania. Tradycyjnie Chicken Madras podaje się z raitą, czyli sosem jogurtowym, który świetnie łagodzi ostrość i podkreśla smak dania. 

Samosa – chrupiące pierożki z aromatycznym nadzieniem

Popularna przekąska i dodatek do potraw, czyli samosa – to coś, co uwielbiają indusi i wypromowali praktycznie na całym świecie. Trójkątny pieróg, smażony na głębokim oleju, nadziewany jest najczęściej ziemniakami z dodatkami, np. czarną fasolą czy groszkiem z cebulą. Zdarzają się też wariacje (głównie spotykane poza Indiami), gdy samosa jest nadziewana mięsem (może być wołowina, baranina, wieprzowina czy kurczak) lub serem paneer.

Samosa

Co sprawia, że samosa jest tak niepowtarzalna i obłędnie smaczna? Przede wszystkim kluczem jest chrupiące ciasto. Podczas smażenia nabiera ono złocistego koloru i zyskuje delikatną teksturę. Samosy są doskonałą przekąską, która pasuje do chutney i sosów, np. miętowego lub z tamaryndowca. To indyjski produkt spożywczy, którego nie sposób przegapić!

Palak Paneer – czyli klasyka północnych Indii 

Wspaniała mieszanka korzennych przypraw, a do tego coś niesamowitego i rzadko spotykanego, czyli zielony, aromatyczny sos. Oto właśnie Palak Paneer. Skąd kolor? Od gęstej pasty z puree ze szpinaku, który podbija kolor. Do tego dodatek w postaci mleczka kokosowego i coś, co zastępuje w pełni soczystego kurczaka – ser paneer. Pokrojony w kostkę, podsmażony i otulony kremową (choć zieloną) esencją.

Palak Paneer świetnie smakuje też z warzywami oraz różnymi pilawami. Do tego wystarczy lassi i chlebki naan – no i cóż, przenosimy się myślami do Indii! 

___________

Prosta, aromatyczna, pełna smaku – tak w trzech określeniach najłatwiej opisać kuchnię indyjską. I to niezależnie od tego, czy danie jest duszone, smażone, czy pieczone, ma sycący dodatek ryżu, fasoli, czy mięsa. A każdy kęs tych siedmiu smaków to absolutna poezja, której warto doświadczyć. 

Pakuj Plecak i ruszaj do Indii, by doświadczyć wszystkiego, co oferuje kuchnia indyjska!

Autor: Aleksandra Chłapińska

Najnowsze wyjazdy

Dlaczego z nami?

  • Autorskie, dopracowane trasy
  • Kameralne grupy
  • Najlepsi piloci i przewodnicy
  • Najlepszy stosunek jakości do ceny

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiemy!

693 013 113

503 804 057

info@pakujplecak.pl

Proceed Booking